כמו כל מדינה מסודרת ומאורגנת, גם בישראל נקבעו תקנות המסדירות את נושא היבוא בכלל והייבוא האישי.
מטרת התקנות היא לוודא כי לא מוכנסות סחורות ומוצרים אסורים, לפקח על שוק המסחר הפרטי והעסקי וכן לגבות מיסי יבוא שונים (מע”מ, מס קנייה, מכס).
מי אחראי על התקנות לייבוא אישי
את התקנות והמיסוי בנושא יבוא קובעת המדינה על ידי חקיקת חוקים ותקנות. תקנות אלו מיושמות על ידי משרד הכלכלה והתעשייה ורשות המיסוי מבצעת את הליכי גביית המיסוי.
עיקרי ההיבטים המשפטיים והמיסוי החלים לגבי ייבוא אישי
הערה – לפניכם חלק מהתקנות והמיסוי החלים בנושא ייבוא אישי, את כל התקנות ניתן למצוא באתר משרד הכלכלה.
מס לפי מדרגות ייבוא. כללי המיסוי על יבוא קובעים כי בהתאם לגובה עלות המוצר נקבע גובה המיסוי וסוג המיסוי.
לדוגמא, על מוצרים בטווח עלות של 75 דולר ועד 500 דולר, חל פטור מתשלום מכס אך הם מחויבים בתשלום מע”מ ומס קנייה (חל רק על חלק מסוגי המוצרים).
חשוב לדעת כי, המע”מ יחול גם על הובלה וביטוח, במידה ולא ניתן להפריד בין העלויות מבחינת חשבוניות.
יש שונות בתקנות והכללים ביחס למוצרים שונים. למשל, מוצרי אלכוהול וטבק אינם פטורים מתשלום מכס ללא קשר לערכם או עבור חלקי חילוף לרכב משלמים מס קנייה.
עבור מוצרים מעל 1000 דולר יחולו מיסי מע”מ, מכס וקנייה (בהתאם למוצרים). גובה המיסים יהיו כפי שחלים על עסקים וחברות המייבאים לצרכים מסחריים.
ישנה רשימת מוצרים אסורה להכנסה לישראל והיא מתעדכנת כל הזמן, לכן חשוב לעיין בה אחת לכמה זמן ולפני ייבוא אישי של מוצר מעט חריג או חדש.
למכס יש סמכות ורשות לבדוק את המוצרים המגיעים ואת הערך המוצהר שלהם על ידי המייבא ובמידת הצורך לקבוע כי הערך המוצהר אינו נכון ולקבוע ערך חילופי.
עבור מוצרים מסוימים יש לעיתים צורך בקבלת אישור או רישיון יבוא פרטני. בדיקתה וקבלת אישורים יש לעשות מול הרשות הממשלתית. הרשויות המרכזיות בתחום הייבוא האישי והמסחרי הם: משרדי התקשורת, החקלאות, הבריאות, התחבורה ואת מכון התקנים.
התמודדות עם תקנות ייבוא אישי
מי שמבקשים לא להתמודד לבד עם כל המורכבות המשפטית הזו, יכולים להיעזר בחברת הליוס סחר בינלאומי בע”מ, המתמחה בסיוע וליווי בייבוא אישי מסין.
הליוס בקיאה בכל התקנות, כללי המיסוי, בעלת היכרות עם ספקים, יצרנים ומפעלים בסין ומציעה גם קטלוג עשיר באפשרויות של איתור מוצרים.