קצב החיים המהיר, ההתפתחות הטכנולוגית המדהימה והפתיחות לחדשנות קיבעו את עולם האינטרנט כחלק אינטגרלי מקיומינו, חברתית ועסקית. מקומן של הרשתות החברתיות בעולם האינטרנטי מרכזי. בעוד שעד לפני כשנתיים הרשתות החברתיות נתפסו כזירה חברתית בלבד, הרי שכעת הן מהוות מנועי שיווק ומנגנון קשרי לקוחות אדיר לייבוא מסין.
הרשתות החברתיות המובילות במערב הינן פייסבוק, לינקדאין וטוויטר, כאשר כל אחת מהן מתאפיינת בפיצ’רים יחודיים ויעודיים, וכולן יחדיו משלימות את המשימה העסקית – לראות ולהיראות, להכיר ולהזכיר שאני קיים, וחשוב לא פחות – לשמר ולטפח את הקשרים שנוצרו.
ומה קורה בסין? האם גם שם כבשו הרשתות החברתיות את הזירה האינטרנטית?
האינטרנט בסין צובר תאוצה משמעותית בשנים האחרונות. כיום אחוז החדירה הוא קרוב ל- 30% מאוכלוסיית סין, כאשר מדי שנה מתווספים כ- 100 מליון משתמשים חדשים. עולם הרשתות החברתיות בסין מפותח ודינמי במיוחד, כאשר בשל חסימה מכוונת של האתרים טוויטר ופייסבוק, קיימות חלופות מקומיות הזוכות לפופולאריות עצומה. יחד עם זאת, בסין אין רשת חברתית אחת שזוכה לדומיננטיות כשל פייסבוק, אלא 4-5 רשתות חברתיות שמתחרות על קהל אדיר של משתמשים פוטנציאלים.
וביתר פירוט, להלן הרשתות החברתיות המובילות בסין –
Tencent
“אימפריית טנסנט” חולשת על לא פחות מ- 700 מליון משתמשים בסה”כ, אשר משתמשים באפליקציות השונות הקיימות בה,כאשר חלקם הגדול משתמשים ביותר מרשת חברתית אחת, לפי הפירוט שלהלן: http://www.chinainternetwatch.com/1432/chart-tencents-social-media-empire/ מקור-
http://www.renren.com/ RenRen
“רן רן” החלה כרשת חברתית של סטודנטים באוניברסיטאות מובילות בסין (נשמע מוכר?) ומשם יצאה החוצה לשימוש הקהל הרחב. כיום רשומים ברשת כ- 95 מליון משתמשים. בשל הפופולאריות הרבה לה היא זוכה מהווה “רן רן” פלטפורמה ידועה בסין לפרסום ושיווק מוצרים ושירותים, ומשמשת כלי פרסומי עבור חברות ומותגים רבים הפונים לשוק המקומי.
http://www.kaixin001.com/ Kaixin
במקור החלה רשת חברתית זאת בקרב עובדי “צווארון לבן”, דהיינו אנשי משרדים ומקצועות חופשיים. הרשת עסקה בתחילת דרכה בתרבות פנאי ומשחקים, וכיום מונה כ- 40 מליון משתמשים רשומים.
http://www.51.com/ 51.COM
רשת חברתית זאת הייתה מהראשונות ברשת הסינית והחלה בעיקר בערי הספר ובערי המעגל השני. התנופה הגדולה בה החלה נבלמה בשנתיים האחרונות. האתר סובל כיום מתדמית נחותה ומפרסמים רבים מתרחקים ממנו עקב כך. כיום רשומים ב”חמישים אחד דוט קום” כ- 40 מליון משתמשים, אשר מרבים להשתמש באפלקציות משחקים. ומה עושה הגולש הסיני אשר חש כי הוא “חייב לצייץ” בטוויטר? החלופה הסינית לטוויטר הינה “סינה וויבו”. SINA WEIBO
מסתבר כי אין וואקומים ברשת האינטרנט, והיעדרותו של טוויטר מהזירה הסינית איפשרה חדירה מאסיבית של אתר סיני בשם “סינה וויבו”. סינה וויבו עלה לאוויר באוגוסט 2009 והינו למעשה אתר “מיקרו בלוגים”, דהיינו, הוא מאפשר משלוח הודעות קצרות בסגנון בלוגים – עם אורך מקסימלי של 140 סימנים, תמונות וודיאו. 87% מכלל השימוש באתרי בלוגים בסין כיום הינם באתר זה. סינו וויבו אשר בבעלות קבוצת סינה, משמש כיום כאתר המרכזי לחדשות ועידכונים בסין, כולל תכנים שבד”כ לא מופיעים במדיה הרשמית המאופיינת בשמרנות. זהו האתר השלישי בגודלו ובפופולאריות שלו בסין.
סינה אשר נסחרת בנסד”ק, שילשה את ערכה מאז שסינה וויבו עלה לאוויר, ושווי השוק שלה כרגע מוערך ב 5.7 מיליארד דולר אמריקאי.
בדומה לטוויטר, סליברטאים סינים מרבים ל”צייץ” בסינה וויבו, רק שהפעולה קרויה בשם אחר. כשם ש – tweet”” הפך לשם פועל באנגלית עבור השימוש בטוויטר, הרי שבסינית המשמעות המקורית של השם weibo הינה מיקרו-בלוג, אולם הצליל הזהה לחלוטין למילה צעיף, העניק את השם “ג’ה וויבו” – zhi weibo , (לסרוג צעיף) לפעול משלוח המסרים ברשת. בחודש יוני השנה יצא האתר בהצעה למשתמשים הקבועים לשדרג את ההתקשרות שלהם למעמד VIP תמורת תשלום קבוע בגובה 10 יואן (כדולר וחצי) לחודש. חברות VIP מאפשרת שלל אפליקציות ייחודיות, כדוגמת יומן ימי הולדת, בלוג עם קול וכדומה.
סינה וויבו נתפס כדבר החם ביותר באינטרנט היום, עם פוטנציאל עיסקי ושיווקי אדיר, גם בקנה מידה בינלאומי. כל חברה זרה אשר תתעתד לחדור לשוק הסיני תצטרך לתת את הדעת כיצד להשתש בפלטפורמה זאת, אשר אנליטים מעריכים כי תהליך השתלטותה על מדיית האינטרנט בסין כבר החל. חברות בינלאומיות רבות כבר החלו להשתמש בשירותי האתר לטובת פרסום וקידום, ובראשן Dunhill, רד-בול, Marvel ואפילו גוגל.
לסיכום, מה צופן בחובו העתיד עבור אזרחי סין? העתיד בלי שום צל של ספק טמון באינטרנט בכלל וברשתות החברתיות בפרט. אם כיום ישנם כ- 300 מליון משתמשי אינטרנט בסין (כ- 27% מאוכלוסיית המדינה ומתוכם 54% משתמשים ברשתות חברתיות, הרי שתוך שנתיים בלבד הצפי הוא כי יהיו כ- 414 מליון משתמשים עם אחוז חדירה לרשתות החברתיות בגובה 63%.